2) En kattunge är ju så söt...

Kattens uppväxt och livslängd

Som sagt, en kattunge är ju inte alltid liten och söt. Den växer ganska fort. Från det att den kan flytta hemifrån vid 12 veckors ålder, tar det ca 7 - 8 månader tills den räknas som vuxen.

Till att börja med skulle jag vilja påpeka hur viktigt det är att inte ta bort kattungen för tidigt från mamman. För tidigt är före 11 veckors ålder. Även om kattungen äter redan vid 5 veckor så är den inte färdig varken mentalt eller kroppsligt. De sista veckorna lär den sig vett och hyfs och det bästa är om man levererar en unge vid 12 - 14 veckors ålder eller senare. Då brukar de bara promenera in på det nya stället och nästan genast finna sig till rätta, utan att ropa efter sina kompisar och mamma.

Nej, var inte oroliga, de är kattungar ända tills ca 5 månaders (ca 20 veckor) ålder, då de byter ut sina mjölktänder. Sedan är de "tonåringar" tills de är runt ett år gamla. Från 6 månaders ålder börjar även hormonerna att vakna till liv. En del katthonor kan börja löpa redan då, men vanligast är runt 10 månders ålder. Hanarnas kiss kan börja lukta lite fränare närmare 10 månader.

En hona är mogen för att få kattungar från 10 månaders ålder, men helst bör man vänta tills hon är ett år. Nu menar jag att hon är psykiskt och fysikst färdig. Många honor blir parade redan vid första löpet, som ju kan vara redan vid 6-7 månaders ålder. Men de är ju då bara barn själva! Tänk er motsvarigheten för oss människor - att bli gravid vid första mensen runt 11-års ålder!! Jag behöver väl inte säga något mer...
En hane kan genomföra parningar redan direkt när han är könsmogen. I kattvärlden slipper de ju faderskapsansvar så där finns egentligen inget att invända. Om de börjar markera revir genom att spraya urin lite här och var lägenheten, kan man kastrera dem. Jag har tidigare förespråkat att man aldrig ska kastrera katter före 10 månaders ålder, men nya rön har tydligen kommit fram. Det är numera tillåtet att kastrera katter redan vi 4 månaders ålder. Men det är inte att rekommendera! Katterna är inte färdiga psykiskt för detta. De kommer för alltid att vara barnungar i psyket. Tänkt dig att ständigt ha en trotsig tonåring i huset, år u och år in. Kroppsligt däremot blir det ingen förändring, katten växer vidare precis som den ska.

Tiden mellan 1- och 4-års åldern, växer katten i substans- muskler och benstomme. Runt 3 år får hankatten, om den är okastrerad, sin pondus som hane och kan börja slåss med andra hankatter. Om inte tidigare så mer intensivt då.

Sin bästa ålder har katten mellan 4 och 7 år. Vid 8-års åldern "pensionerar" de flesta kattuppfödare sina avelsdjur, och kastrerar dem. De är då ungefär 50-55 i motsvarande människoålder.

Medellivslängden för katter är ungefär 15 år. Rekordet tror jag är 38! Men livslängden beror mycket på hur katten lever och vilken mat den får.
Några exempel:
En katt som är okastrerad och bara lever utomhus ca 1 - 3 år. (påkörning, slagsmål, rovdjur och sjukdomar)
En katt som är okastrerad och lever ute och inne ca 3 - 5 år. (påkörning, slagsmål, rovdjur och sjukdomar)
En katt som är kastrerad och lever ute och inne ca 5 - 7 år. (påkörning, slagsmål, rovdjur och sjukdomar)
En katt som är kastrerad och bara lever inne ca 15 år. (ålder, sjukdomar)

Skala på kattens ålder i människoår:
Kattens ålder 1 2 4 7 10 15 20 30
Människans ålder 15 25 40 50 60 75 105 120

V.v respektera upphovsrättslagen! Fråga mig först innan du kopierar min text.


Tillbaka Nästa fråga


© MiKa CattAgora.se