9) Fodret i fackhandeln är dyrt och katten får njurfel(sten) av den...

Utfordra för kattens bästa!

Något som jag ofta får höra är att fodret som finns i fackhandeln (Zoo-affärerna), är alldeles för dyrt, och att katten mår alldeles utmärkt av konserverna från Konsum. Är du helt säker på att den gör det? Har du gjort en riktig utvärdering på kostnaden av fodren i kilopris och i näringsvärde? Svaret är nästan otvivelaktigt NEJ i de allra flesta fallen!
Konserverna innehåller ca 80% vatten, du betalar alltså runt 10-15 kr för nästan bara vatten! Om din katt äter ca 15 burkar mat i månaden (ungefär 3kg konserver) blir kostnaden mellan 150-300 kr. Om du köper maten som torrfoder i fackhandeln blir kostnaden ungefär 200 kr (ca 1,5 kg), för mat som räcker lika länge! Dyrt? Var fick du det ifrån?

Nu till det andra motargumentet.
Katterna får ju urinsten av torrfoder! Gör de? Vilket torrfoder har du provat? Har du väl grundade fakta bakom ditt påstående?
Nej, jag trodde väl det! Jag vill nog snarare påstå motsatsen - katter får urinsten av konserver. Fodret i fackhandeln är fortfarande framtaget för att passa katten EXAKT. Det innehåller bl.a. urinförsurande ämnen som motverkar urinsten.
Ett argument som man också hör i sammanhanget är att "min katt dricker så dåligt att jag inte vågar gå över till torrfoder". Det tror jag det om den får konserver! Då får katten mer än det vatten den behöver därifrån. Om du byter till torrfoder kommer katten automatiskt att börja dricka mer. Framförallt om du ställer vattenskålen en bra bit ifrån matskålen. Kattdjur (alla sorter från tamkatt till tiger) dricker aldrig där de har sitt byte. Katter hemma hittar också andra "källor" än vattenskålen. Till exempel vattenkranen som står och droppar lite, vattnet som finns kvar i duschen efter att du varit där, vattnet som finns kvar på fatet efter att du vattnat blommorna mm.

Nu över till näringsläran!
Skillnaden mellan konserverna och torrfodret i fackhandeln är, förutom forskningen, väldigt stor. Vanligen innehåller konserverna ungefär det som en katt behöver, men inte de exakta mängderna, och väldigt mycket vegetabilier och spannmål för att "spä" ut maten och göra den billigare. Torrfodret i fackhandeln är framtaget för att ge katten exakt vad en behöver och i rätt mängder.
En jämnförelse ur näringssynpunkt: 1 dl torrfoder (från fackhandeln) = 1 kg konserver = 10 möss.
Detta tål väl att tänkas på!
Torrfodret i fackhandeln är ju, som jag sagt tidigare, speciellt framtaget för att passa katten exakt. Vad innehåller det som inte konserverna gör? Framförallt är det balanserat innehåll, mera köttprodukter och av bättre kvalitet, rätt mängd av spåämnen som taurin och magnesium och MINDRE VATTEN.
Men torrfodret i dagligvaruaffären ( Konsum, Ica mm) då? Det är nästan lika "illa" som konserverna ur näringvärdessynpunkt. Fördelen är ju att du inte behöver köpa en massa vatten i onödan.

En jämförelsefråga; vad för slags mat ger du eller skulle ge ett människobarn? Chips, godis och snabbmat varje dag? Visserligen kan man leva på sådan mat, men är den nyttig? Jag tror nog att alla inser att en väl komponerad måltid av kött och grönsaker är det bästa för människor. Varför skulle då inte katten ha rätt till det?
Nu undrar du säkert varför jag tar upp detta här? Jo, därför att det är en utmärkt liknelse med de olika foder som finns tillhanda för katter. Chips och godis motsvaras av torrfodret i dagligvaruhandeln, hamburgare och varmkorv motsvaras av konserverna. All denna mat är ju jättegod för katten, men är den det bästa för din katt? Är inte din katt väl värd en sund och god kost?
En väl balanserad kost för din katt är torrfodret från fackhandeln - Zoo-affären! Som extra "godis" eller festmat kan den få konserver och/eller annat.

Några iaktagelser och fördelar som jag snappat upp av de som bytt till "rätt" foder:
Katten har fått bättre och glansigare päls
Kattens bajs luktar inte så illa längre
Katten har fått mer energi, leker mer
Torrfodret luktar inte så illa som konserverna
Katten har fått mindre tandsten
Katten dricker mer
Katten är inte lika lös i magen längre
Katten har fått en bättre andedräkt
mm, mm.

Ja, fördelarna med rätt foder är nästan oändliga. Det finns ju dessutom olika foder för olika ålder och typer av katt. Just för att rätt anpassa närings- och energiintaget för katten.
Nackdelar hittar jag inga!

Några fodersorter som jag rekommenderar - torrfoder och konserver (ja, faktiskt! Men de innehåller mindre vatten och exakt rätt mängd näsringämnen och proteiner):
Royal Canin
Advance
Hill's Sciense Plan
Iams och Eukanuba
Pro Plan
Med flera.

V.v respektera upphovsrättslagen! Fråga mig först innan du kopierar min text.


Tillbaka


© MiKa CattAgora.se